LSBL Opleiding:

Warenkennis

Grondstoffen- en warenkennis is essentieel voor elke professional die product- of productie gerelateerd werk verricht in de voedingsindustrie. Zonder deze kennis is er geen begrip voor de invloed van procesinstellingen op de productkwaliteit en voedselveiligheid.

Grondstoffen

De vier belangrijkste hoofdcomponenten van grondstoffen zijn water, eiwitten, vetten, koolhydraten met een aantal niet onbelangrijke andere bestanddelen als vitamines, mineralen, enzymen en kleur-, geur- en smaakstoffen.

Grondstoffenkennis gaat er over hoe je grondstof gebruikt om producteigenschappen te creëren of te beïnvloeden. Het gaat om het spel tussen de grondstof en het proces. De uitdaging van dit moment is om zoveel mogelijk te doen met de natuurlijke grondstof en zo weinig mogelijk met de additieven.

Ontwikkelingen gaan bijzonder snel waardoor het belangrijk is om deze kennis op peil te houden.

Waren

Behalve over kennis van grondstoffen spreekt men ook over warenkennis. Hiermee bedoelt men de kennis van het eindproduct, zoals we dat in de winkel aantreffen, de zogenaamde waren. Tegenwoordig gaat het bijna altijd om verpakte producten, zodat bij de warenkennis ook kennis van het verpakkingsmateriaal hoort en van wat er op de verpakking vermeld staat (de declaratie). Niet alle voedingsmiddelenfabrikanten maken producten in kleinverpakking voor de consument. Er zijn ook bedrijven die halffabricaten maken.

Passie

Warenkennis vraagt om passie voor levensmiddelen. Het willen bijhouden van uw kennis over voedingswaren. Onze ervaren trainers bieden de faciliteiten om deze kennis op peil te houden. Onderwerpen als kwaliteitscriteria, voedingswaarden, verkrijgbaarheid en het bewaren van producten worden praktisch en overzichtelijk behandeld. Niet alleen de productkennis is van belang, maar ook het bereiden van voedsel als product voor de horeca en consument. Warenkennis is veel omvattend, waarbij ook de wetgeving een rol speelt. Onze vaardige en kundige trainers gaan in op de bestaande kennis bij uw medewerkers, vullen gaten in hun kennis op en zorgen voor het optimaliseren van hun mogelijkheden binnen uw onderneming.

© Copyright 2018 - LSBL Services VOF

LRQA Cedeo NRTO NRTO keurmerk