Specialisatiepakket Kaasspecialist

Dit pakket is een speciaal voordeelaanbod van vier specialisatietrainingen: Grondstoffen, Microbiologie, Fermentatie en Kaastechnologie. Bij succesvolle afronding resulteert het in maar liefst vier certificaten, voor elke training een certificaat.

Je bent werkzaam in de kaassector en houdt je bezig met de bereiding en/of kwaliteit van kaas. Je wilt meer kennis van het mooie product te beginnen bij de grondstoffen van het product gevolgd door het gebruik van de juiste micro-organismen middels fermentatie. Daarbij wordt het gehele proces van industriële kaasbereiding van melkverwerking tot kwaliteitscontrole behandeld. Dan is dit specialisatiepakket geschikt voor jou!

Opleidingsdoel en -effect

Je bent gesprekspartner rondom bediening, beheersing en ontwikkeling van het kaasbereidingsproces:

Je begrijpt en spreekt het jargon van de kaastechnoloog;
Je wordt gecertificeerd beginnend kaastechnoloog;
Je beschikt na de opleiding over een basiskwalificatie voor de kaassector;

Inhoud van de opleiding

In de opleiding komt de hele industriële kaasmakerij aan bod: van de voorfabriek tot en met het opslaan, rijpen en inpakken van kaas. In elk van de onderdelen wordt de relatie gelegd tussen de eigenschap van de kaas en de instellingen van het proces. Ook worden veelvoorkomende kaasafwijkingen en hun relatie met het bereidingsproces en de grondstof behandeld. Kortom:

  • Melk als grondstof;
  • Kaasbereidingsproces;
  • Kaaseigenschappen;
  • Kaaskwaliteit;
  • Kaasopslag;
  • Kaasinpak.
  • Inleiding fermentatieprocessen
  • Inleiding microbiologie
  • Soorten micro-organismen
  • Celopbouw
  • Indeling micro-organismen
  • Voedselvergiftiging
  • Indicatororganismen
  • Levensvoorwaarden
  • Levensfasen
  • Afdoding
  • Bemonstering
  • Hygiëne
  • Wettelijke kaders
  • Inventarisatie microbiologische risico’s
  • Beheersmaatregelen
  • Monitoring microbiologische kwaliteit
  • Bepalen microbiologische normen
  • Monsternameplan
  • Groeicurve micro-organismen
  • Stofwisseling van micro-organismen
  • Procesomstandigheden
  • Voedingsstoffen
  • Leefklimaat
  • Temperatuur
  • Reinculturen
  • Risico’s
  • Levensmiddelen en toegepaste micr0-organismen
  • Zuivel fermentatie
  • Zuursels
  • Plantaardige fermentatie
  • Dierlijke fermentatie
  • Eiwitten
  • Vetten
  • Verzadigde en onverzadigde vetzuren
  • Koolhydraten
  • Suikers
  • Zetmelen
  • Additieven
  • Emulgatoren
  • Mengsels
  • Stabilisatoren
  • Enzymen
  • e-nummers
  • pH

Duur en planning

De opleiding duurt circa 80 uur. Je kunt helemaal zelf bepalen waar en wanneer je de opleiding volgt. Direct na het afronden van de opleiding kun je zelf de certificaten downloaden.

Leerlijn LSBL

In het vervolg van deze omleiding biedt LSBL verdieping voor procesoperators middels ‘Procesoperator Voedingsindustrie NLQF niveau 3’, voor technologen middels ‘Levensmiddelentechnologie NLQF niveau 4’ en voor kaastechnologen middels ‘VOB Kaas’ en de topopleiding ‘Applicatie Kaas’.

© Copyright 2021 - LSBL Services VOF

LRQA NRTO NRTO keurmerk