Specialisatiepakket Fermentatiespecialist

Dit pakket is een speciaal voordeelaanbod van vier specialisatietrainingen: Fermentatie, Microbiologie, Grondstoffen en Conservering. Bij succesvolle afronding resulteert het in maar liefst vier certificaten, voor elke training een certificaat.

Je bent werkzaam of wilt je verdiepen in de fermentatie van levensmiddelen. Je wilt graag meer weten over hoe je levensmiddelen veilig kunt fermenteren en hoe je de optimale smaak van het product kunt ontwikkelen en hoe je hier de grondstoffen voor moet bewerken. Hoe houd je de producten houdbaar middels conservering en weet je hoe de micro-organismen die essentieel zijn voor je product zich gedragen zoals het behoort? Je wilt hier graag een opleiding voor volgen, maar hele dagen of avonden naar een instituut, dát past je niet zo.

Voor wie?

De specialisatietraining Fermentatie is voor mensen die werkzaam zijn in de voedingsindustrie of die te maken hebben met voeding en geïnteresseerd zijn in etikettering.

E-Learning

De opleiding bestaat uit het volgen van online theorie en het maken van online toetsen. Na succesvolle afronding kun je zelf je certificaten downloaden.

Niveau

De opleiding wordt gegeven op MBO/HBO-niveau.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen worden tijdens de training behandeld:

  • Inleiding fermentatieprocessen
  • Inleiding microbiologie
  • Soorten micro-organismen
  • Celopbouw
  • Indeling micro-organismen
  • Voedselvergiftiging
  • Indicatororganismen
  • Levensvoorwaarden
  • Levensfasen
  • Afdoding
  • Bemonstering
  • Hygiëne
  • Wettelijke kaders
  • Inventarisatie microbiologische risico’s
  • Beheersmaatregelen
  • Monitoring microbiologische kwaliteit
  • Bepalen microbiologische normen
  • Monsternameplan
  • Groeicurve micro-organismen
  • Stofwisseling van micro-organismen
  • Procesomstandigheden
  • Voedingsstoffen
  • Leefklimaat
  • Temperatuur
  • Reinculturen
  • Risico’s
  • Levensmiddelen en toegepaste micr0-organismen
  • Zuivel fermentatie
  • Zuursels
  • Plantaardige fermentatie
  • Dierlijke fermentatie
  • Conserveringstechnieken, -middelen en -methoden
  • Microbiologisch, fysisch, chemisch en enzymatisch bederf
  • Relatie tussen methode en type bederf
  • 16 conserveringsmethoden, waaronder:
    • Diverse hittebehandelingen
    • Koudebehandelingen
    • Gasbehandeling
    • Eiwitten
    • Vetten
    • Verzadigde en onverzadigde vetzuren
    • Koolhydraten
    • Suikers
    • Zetmelen
    • Additieven
    • Emulgatoren
    • Mengsels
    • Stabilisatoren
    • Enzymen
    • e-nummers
    • pH

Optioneel: praktijktraining

Indien gewenst biedt LSBL een aanvullende praktijktraining. Hiervoor kunt u contact opnemen via onderstaande contactgegevens.

Studiebelasting

Ca. 80 uur

STAP subsidie

Op deze opleiding is korting via STAP subsidie mogelijk. Vraag daartoe het STAP aanmeldbewijs aan via  info@lsbl.nl.

© Copyright 2021 - LSBL Services VOF

LRQA NRTO NRTO keurmerk