LSBL Opleiding:

Opleiding levensmiddelentechnologie

Met deze (deeltijd) opleiding levensmiddelentechnologie verdiept u uw huidige kennis, frist u deze op, of creëert u carrièreperspectief. Het is ook de kortste route om een diploma op NLQF niveau 4 te behalen in de voedingsindustrie.

Voor wie?

U werkt of wil werken:

  • in de voedingsindustrie of heeft zijdelings te maken met de productie van voedingsmiddelen.
  • bij een voedselproducent, controle-instituut, laboratorium, omverpakker, certificeerder, transporteur of als adviseur of verkoper.
  • in de voedingsindustrie en uw vooropleiding bevatte geen vakken op gebied van levensmiddelentechnologie, maar wel richting proceskunde.

Opleidingsdoel

Een LMT’er is qua kennis, inzicht en jargon een volwaardige gesprekspartner binnen de levensmiddelenindustrie.

Niveau van de opleiding


De LMT is ingeschaald op NLQF niveau 4. NLQF maakt hiermee door de overheid gereguleerde kwalificaties en private kwalificaties qua niveau met elkaar vergelijkbaar. Een NLQF inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau van de leerresultaten van de kwalificatie: dat wat iemand kan en weet als een bepaald leerproces is afgerond.

Duur en planning

De opleiding duurt 17 dagen. Er zijn 2 instroommomenten per jaar in Ede. Namelijk in het begin van het jaar en na de zomervakantie.
Data eerstvolgende opleiding in Ede: 7, 14, 21, 28 september, 5, 12, 19 oktober, 2, 9, 16, 23, 30 november, 7, 14, 21 december 2018 en 11 en 18 januari 2019. Eindtoets op 1 februari 2019. Portfoliogesprekken februari 2019.

De volgende opleiding start begin januari 2019. De data zijn: 1, 8, 15, 22 februari, 8, 15, 22, 29 maart, 5, 12, 19, 26 april, 10, 17, 24 mei, 7, 14 juni 2019. Eindtoets op 28 juni 2019. Portfoliogesprekken juli/augustus 2019.

Let op: woont u in Noord Brabant, Zuid Holland of Zeeland? Vanaf september 2018 starten we de opleiding opnieuw in Zierikzee. Data hiervan zijn: 4, 11, 18, 25 september, 2, 9, 23, 30 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 4, 11, 18 december 2018, 8, 15, 29 januari 2019.

De opleiding in Zierikzee gaat door onder voorbehoud van voldoende deelname.  Informeer bij LSBL naar de mogelijkheden. Inschrijven voor deze opleiding kan ook via de button: Direct aanmelden.

Bij voldoende deelname kunnen we de opleiding LMT ook in uw regio verzorgen.

Inhoud

De trainer heeft uitgebreide werkervaring in de voedingsindustrie en geeft voorbeelden van producten en processen uit uw bedrijf om technologische kennis en inzicht toe te lichten en besteedt bijzondere aandacht aan de relatie ‘proces – product en mens – machine’.

De deelnemer maakt een zestal praktijkcases aan de hand van praktijksituaties. In deze cases wordt de kennis uit de opleiding toegepast in de eigen werkomgeving.

Elke deelnemer heeft een andere (bedrijfs)achtergrond. Het onderlinge contact en de discussies versterken de onderwerpen die behandeld worden:

  • Warenkennis, de bouwstenen van vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen en enzymen;
  • Mengsels; emulsies, homogeniseren, suspensies, colloïdale oplossingen;
  • Conserveringstechnieken van hittebehandeling tot gasverpakken;
  • Microbiologie inclusief voedselvergiftigingen en hygiëne;
  • Zorgsystemen (ISO) en voedselveiligheid (HACCP, BRC en ISF standaarden, General Food Law);
  • Afvullen en verpakken met veel aandacht voor nieuwe verpakkingstechnieken;
  • Procestechnologie zoals vorm veranderen, warmtewisseling, scheiden en opslag.

Afronding

Na afloop volgt een theorietoets met vragen op basis van producten. Het praktijkexamen wordt afgenomen in de vorm van een mondeling praktijkgesprek “Proeve van Bekwaamheid” op de werkplek. In dit gesprek staan de uitgevoerde praktijkopdrachten centraal. Deze worden  besproken, uitgelegd en toegelicht aan de hand van de praktijksituatie. Het gesprek wordt beoordeeld aan de hand van het “scoreformulier bedrijfsmatig handelen voor de levensmiddelentechnoloog”.

Stage

De afgelopen jaren komen er steeds meer mensen (mét of zonder baan) van buiten de voedingsindustrie, met de intentie om na het volgen van deze opleiding te gaan werken bij een voedingsmiddelenbedrijf. Voor deze personen is er gelegenheid om een korte stage te doen bij een voedingsmiddelenbedrijf en zo vakbekwaam te worden. Voordeel is dat er geen uren eis gesteld is aan deze kennismakingsstage. Deelnemers zoeken zelf een geschikt stageadres, waarbij LSBL kan ondersteunen.

Vooropleiding

De minimale vooropleiding is MBO niveau of Havo. Twijfelt u over de juiste vooropleiding, dan adviseren wij u graag.

Open inschrijving

De applicatie opleiding levensmiddelentechnologie is een open inschrijvingsopleiding. U schrijft zich in op individuele basis of op advies van uw werkgever.

In-company

Deze opleiding kan ook in-company worden verzorgd. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact met ons op via +31-0138-69 69 99.

Individuele inschrijving

Betaalt u de opleiding zelf in plaats van uw werkgever? Dan is het goed om te weten dat de drempel in box 1 in de inkomstenbelasting voor de aftrek van scholingsuitgaven is vastgesteld op € 250,- (2018). Vergeet dan niet om uw studiekosten op te geven als u uw belastingaangifte invult. Betaling in termijnen is mogelijk voor individuele inschrijvers.

Annulering

Annulering van de aanmelding kan uitsluitend schriftelijk en is kosteloos tot 4 weken voor aanvang van de opleiding.
Na deze datum brengen wij 100% kosten in rekening of kunt u een vervanger sturen zonder bijkomende kosten.


 

Klik hier om u in te schrijven voor deze opleiding.

© Copyright 2018 - LSBL Services VOF

LRQA Cedeo NRTO NRTO keurmerk